Kuchnia

Aromatyczna zupa dyniowa z 2 składników

Lubię pomagać innym bezinteresownie, ale zdarzają się osoby, które uważają, że za poświęcenie wolnego czasu nie wystarczy podziękować słowem. Czekoladki, bombonierki, wino, to najczęstsza forma podziękowań. Moi znajomi wiedzą, co mnie ucieszy bardziej niż słodycze. Wczoraj dostałam dynię.

Dlaczego dynia? Jako warzywo ma działanie prozdrowotne. Działa uspokajająco i zwiększa odporność. Dynia to także bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dynię można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej przygotowuję z niej dyniowe curry, zupę krem lub chlebek dyniowy. Tym razem chciałam wypróbować coś innego, ale po przejrzeniu przepisów już sama nie wiedziałam, na co się zdecydować i wróciłam do swojego ulubionego klasyka.

Przepis na prostą zupę dyniową z 2 składników

Początkowo miała być to zupa dyniowa z trzech składników, ale uznałam, że sól i pieprz to chyba u każdego znajdzie się w domu. Nie liczę wody. Zupa dyniowa, która nie potrzebuje blendera, ani bawienia się w obieranie czy krojenie surowej dyni.

Prosta, prawie studencka zupa dyniowa bez…

  • zupa dyniowa bez bulionu
  • niby zupa krem a bez mleka i bez śmietany
  • zupa dyniowa bez ziemniaków
  • bez blendera, bez miksowania
  • wegetariańska, a nawet wegańska zupa dyniowa bez mięsa
  • nie wspomniałam, że to też dyniowa zupa bez glutenu!

prosta zupa krem z dyni bez ziemniaków

Składniki podstawowe:

  • 1 dynia
  • 2-3 cebule
  • sól i pieprz
  • woda

Opcjonalnie

  • 1-2 łyżki oleju
  • czosnek
  • imbir
  • mleko kokosowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do ok. 180 ℃. Dynie rozłupać, pokroić na mniejsze cząstki. Piec przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min, będzie ciepła, a nie gorąca.
  2. W tym czasie cebulę bardzo drobno pokroić. Zeszklić na dnie dużego garnka. Gdy zacznie tylko lekko brązowieć, zalać 2 szklankami wody.
  3. Z dyni usunąć nasiona za pomocą łyżki. Oddzielić skórkę od miąższu, który można od razu wrzucać do garnka z cebulowym wywarem.
  4. Gotować na małym ogniu, aż dynia zupełnie się rozgotuje. W razie potrzeby dolać wody.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Inne przyprawy — imbir, czosnek, a także świeży rozmaryn, pietruszkę czy bazylię można również dodać do szklącej się cebuli. Oprócz soli i pieprzu armat dyni podkręci przyprawa curry, cynamon, czy chilli. Za ostrą zupę dyniową złagodzi mleko kokosowe, czy dodanie pieczonej marchewki.

Warto ją podawać z grzankami z chleba. Natomiast bezglutenowych gości zaskoczysz prostym trikiem — podaj im zupę z dyni z nachosami!

Odpowiedz